Blogs

Kā pacelt Teodoru Juri?

Teodoru Juri vajag iesaistīt caur apziņu jebkurā darbībā, tostarp, celšanā. Jebkura apzināta kustība, ļauj viņam apjaust savas spējas, tādā veidā veicinot attīstību.

Teodoru ikdienā sanāk celt un nolikt bieži, jo pats vēl nepārvietojas. Lai veicinātu to, ka viņš darbojas pats, tostarp, veļas un ceļas sēdus, pēc iespējas biežāk ir jāievēro pareizs “Hendlings”, tostarp jāceļ caur sānu un jāiesaista.

Pareizs “Hendlings” (no angļu val. handling) ir metode, kas māca, kā pareizi turēt un darboties ar bērnu veicinot apgūt secīgas darbības. “Hendlings” ietver pareizu barošanu, ģērbšanu, nešanu, celšanu, turēšanu, tātad, pareizu ikdienas darbību veikšanu. No tā, kā vecāki, aprūpētāji aprūpē, darbojas un pat pieskaras bērnam ikdienā, ir atkarīga bērna fiziskā un garīgā attīstība.

Celšana un nolikšana caur sānu, iesaistot un sagaidot reakciju no Teodora Jura, palīdz viņam izprast kustību un to pildīt. Un mijiedarbībā - viņa iesaistīšanās palīdz cēlējam celt!

Darbības pirms celšanas:

  1. Brīdināt par turpmāko darbību: “es tevi celšu.”
  2. Lūgt dot rokas un iesaistīt. “nāc, dod rokas.”
  3. Rādīt savas rokas un sagaidīt viņējās.
  4. Paciesties, dot laiku, sagaidīt rokas, bet “nepārgaidīt”, jo uzmanība var pazust.
  5. Sagaidīt, satvert rokas un priecāties, jo tas viņam ir milzīgs sasniegums.
  6. Sākt velt uz sānu, ļaujot pašam velties un celt galvu.
  7. Ļaut atbalstīties uz apakšdelma.
  8. Lēnām atbalstīt uz elkoņa, ļaut izjust.
  9. Gaidīt, kamēr atbalstās uz abām rokām.
  10. Priecāties par rezultātu, jo tas jau ir pusceļš.

Darbības paceļot:

  1. Satvert torsu - ar vienu roku balstīt zem dibena un otru -  krūšu kurvi, tur kur apakšējā riba un zem. Bet nelikt rokas, kur pašiem nepatīk: paduses, kakls, cirkšņi. Tas rada bērnam diskomfortu un saspringumu.
  2. Sadalīt bērna svaru uz abām jūsu rokām.
  3. Vērtīgi, bērnu ceļot, sadalīt viņa svaru ne tikai uz savām abām rokām, vai tikai muguru, kājām, bet uz visu ķermeni kopā. Saudzēsim sevi.
  4. Atslābinot pārējās sava ķermeņa daļas, noņemot lieko saspringumu no sevis, tur, kur tas nav vajadzīgs (kakls, pleci, lāpstiņas, mēle, žoklis utt).
  5. Pacelt.
  6. Balstoties uz kājām (ar taisnu muguru), piecelties (tā, kā pareizi māca celt smagumus).
  7. Turēt: 3 varianti, ko piedāvā: 1. Turēt aiz krūšu kurvja un dibena viņa muguru atbalstot pret sevi- kā sēdus. 2. Turēt uz gurna. 3. Turēt “lācis kāpa ozolā”.
  8. Droši.

Nolikšana arī ievērojot "hendlingu" - lēni un caur sānu, balstot uz rokas, elkoņa, sāna.

Apraksts veidots sadarbībā ar fizioterapeitu un ievērojot hendling pamatprincipus. Video parāda, kā Teodoru Juri cenšos celt un viņa iesaistīšanos reakciju, dabīgus procesus.

Autors: Aija Bērziņa

Par mums

Satiekot citus vecākus un bērnus ar īpašām vajadzībām, rodas plašāka skaidrība kā palīdzēt gan bērniem, gan vecākiem. Tāpēc Teodora Jura vecāki sadarbībā ar citu bērnu vecākiem ir izlēmuši veidot šo fondu.

Kontakti

Adrese: Misas iela 34-3, Rīga, LV-1058

Telefons: +371 22844298

E-pasts: [email protected]

Ziedojumu konts

LV34HABA0551044217340 
Banka: A/S “Swedbanka”, kods: HABALV2LV
„Teodora Jura fonds”
Reģ. Nr. 40008268573. 

 

©2024 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Teodora Jura fonds

Search