Blogs

Par drošu braukšanu!

Bērniem ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, kuriem nepieciešama īpaša pozicionēšana, ir nepieciešami specializēti autokrēsliņi.

2020.gada 25.novembrī kopā ar citiem vecākiem izsūtījām valdībai un Vaivaru Tehnisko palīglīdzekļu centram vēstuli "Par drošu braukšanu". Atgādinājām, ka bērniem ar smagiem funkcionāliem traucējumiem un vēl citiem “gulošiem” bērniem ar invaliditāti, kuriem nepieciešama īpaša pozicionēšana, ir  nepieciešami specializēti autokrēsliņi, lai varētu pārvietoties ikdienā. Lūdzām veikt izmaiņas MK noteikumos Nr.1474 “Tehnisko palīglīdzekļu noteikumi”, iekļaujot 2.pielikumā tehnisko palīglīdzekli – specializēts autokrēsls bērniem ar smagiem funkcionāliem traucējumiem. Lūdzām sniegt finansiālu atbalstu vecākiem to iegādei.

Pēc Konvencija par personu ar invaliditāti tiesībām Vaivaru Tehnisko palīglīdzekļu centrs (VTPC) piešķirto valsts budžeta līdzekļu ietvaros nodrošina visu vecumu personas ar tehniskajiem palīglīdzekļiem.

Tehniskie palīglīdzekļi ir ierīces, kas atvieglo cilvēka spējas pārvietoties, aprūpēt sevi un pilnvērtīgi pavadīt brīvo laiku. Tie ir ratiņkrēsli, spieķi, kruķi, surdo - un tiflotehnika, ortozes un protēzes, pašaprūpes palīglīdzekļi, bērniem aktivitātes krēsli, vertikalizatori un daudzas citas lietas.

Diemžēl bērnu specializēts autokrēsls pašlaik netiek apmaksāts no valsts līdzekļiem.

Uzskatāma, ka tam būtu jābūt sarakstā un būtu jābūt atbalstam tā iegādē, jo bērnu ikdiena, neatkarīgi no situācijas pasaulē, ir saistīta ar rehabilitāciju, bērnudārzu, skolu, un specializēts automašīnas krēsliņš, kuru īpaši pielāgo, kuram ir galvas, kāju, sānu balsti, ir viens no visnepieciešamākajiem tehniskajiem palīglīdzekļiem. Diemžēl lielākā daļa vecāku šādu krēslu atļauties nevar, jo tas ir dārgs, un, ja tas būtu valsts, to pēc bērna izaugšanas varētu lietot vēl citi bērni. 

Vēstule tika izsūtīta.

  • Ministru prezidentam a.god. Krišjānim Kariņam
  • Latvijas labklājības ministrei ļ.cien. Ramonai Petravičai
  • Tieslietu ministram a.god. Jānim Bordānam
  • VSIA "Nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari"" valdes priekšsēdētājai ļ.cien Andai Nullei
  • Vaivaru Tehnisko palīglīdzekļu centra vadītājai ļ.cien. Ligitai Nelsonei
  • Vaivaru tehnisko palīglīdzekļu centra valdes loceklim a.god. Mārtiņam Oliņam
  • Rīgas domes priekšsēdētājam a.god. Mārtiņam Staķim
  • Paldies par ātrajām atbildēm: Saeimas ārpusfrakciju deputātei ļ.cien Jūlijai Stepaņenko, Saeimas deputātei ļ.cien. Inesei Ikstenai

Gaidīsim atbildes un ceram uz pozitīviem lēmumiem atbilstoši Konvencijas par personu ar invaliditāti tiesībām.

Aija Bērziņa, Teodora Jura mamma

Par mums

Satiekot citus vecākus un bērnus ar īpašām vajadzībām, rodas plašāka skaidrība kā palīdzēt gan bērniem, gan vecākiem. Tāpēc Teodora Jura vecāki sadarbībā ar citu bērnu vecākiem ir izlēmuši veidot šo fondu.

Kontakti

Adrese: Misas iela 34-3, Rīga, LV-1058

Telefons: +371 22844298

E-pasts: [email protected]

Ziedojumu konts

LV34HABA0551044217340 
Banka: A/S “Swedbanka”, kods: HABALV2LV
„Teodora Jura fonds”
Reģ. Nr. 40008268573. 

 

©2024 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Teodora Jura fonds

Search